Levél F.D. Rooseveltnek
1939. augusztus 02.

Szilárd, Teller Ede és Wigner Jenõ gyõzte meg 1939-ben Albert Einsteint, hogy írjon Franklin D. Roosevelt elnöknek. A híres levélben Einstein az atombomba haladéktalan kifejlesztését javasolta.

"Tisztelt Elnök úr,

Kéziratban olvastam E. Fermi és L. Szilárd tanulmányait, Ezek arra engednek következtetni, hogy az urán nevû elem a jövõben egy új és fontos energiaforrássá válhat. Ez új helyzetet teremt, ami megkívánja a Kormány figyelmét és - ha szükséges - gyors intézkedését.

Úgy érzem, hogy kötelességem az Ön figyelmébe ajánlani a következõ tényeket és javaslatokat:

Az utóbbi év folyamán Joliot kísérletei Franciaországban, továbbá Fermi és Szilárd kísérletei Amerikában megmutatták, hogy elegendõ nagy uránmennyiségben láncreakció idézhetõ elõ, minek során hatalmas mennyiségû energia és sok rádiumszerû elem keletkezik. Szinte bizonyos, hogy ez a közeli jövõben megvalósítható lesz.

Az új jelenség bomba gyártását is lehetõvé tehet. Föltételezhetõ - noha kevésbé bizonyos - hogy egészen új típusú és rendkívüli erejû bomba készíthetõ. Ha egy ilyen bombát hajón egy kikötõbe juttatnak és ott felrobbantanak, az elpusztíthatja az egész kikötõt és annak környékét. Lehet, hogy a bomba túlságosan nehéz lesz, hogy repülõgép szállíthassa.

Az Egyesült Államokban csak alacsony koncentrációjú uránérc található korlátozott mennyiségben. Uránérc található Kanadában és az egykori Csehszlovákiában. A legfontosabb urán-lelõhely Belga-Kongó.
Mindezt figyelembe véve Elnök Úr fontosnak ítélheti, hogy folyamatos kapcsolat létesüljön a Kormány és azok közt a fizikusok között, akik Amerikában a láncreakcióval foglalkoznak. Ennek egy lehetséges módja, hogy Ön fölkér valakit, aki az Ön bizalmát élvezi, és aki esetleg nem hivatalos minõségben is ellátja a következõ tennivalókat:

a) kapcsolatba lép a megfelelõ kormányhivatalokkal, folyamatosan informálja azokat, és ajánlásokat terjeszt a kormány elé; elsosorban pedig gondoskodik arról, hogy uránércet szállítsanak az Egyesült Államokba;

b) megfelelõ pénzügyi támogatással felgyorsítja a kísérleti munkát, ami segíti mindazokat, akik be kívánnak kapcsolódni a munkába, továbbá esetleg bevon olyan ipari laboratóriumokat is, amelyeknek megvan a megfelelõ felszereltségük.

Tudomásom van róla, hogy Németország leállította a megszállt Csehországban bányászott urán eladását. Az ilyen akciót talán az magyarázza, hogy Weizsäcker német államtitkár fia Berlinben, a Vilmos Császár Kutatóintézetben dolgozik, ahol most egyes Amerikában végzett kutatásokat megismételnek

Tisztelõ híve
Albert Einstein"

1939. augusztus 02

vissza az elõzõ oldalralap tetejére
   
 

© 2003
Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es színmélységre
van szükség !
Ajánlott felbontás
1024x768 pixel
24bit-es színmélység!


Támogatott
böngészõ típusok:
IE , NS, Mozilla, Opera

Minden jog fenntartva
Horváth & Fellner
© 2003
 
Vissza az elõzõ oldalra