Született :
1891 március 31-én
Pankota (Arad)

Elhunyt :
1960 február 27-én
Budapest
Fontosabb évfordulói:
1916 Csatlakozik a Kármán Tódor vezette helikopter fejlesztõkhöz
 
1918 Légcsavargyárat alapított (ELMA)
1941 Hazatért Magyarországra
   
Az 1934 évi motorcsónak versenyünkön Conte Theo Rossi olasz versenyzõ Asbóth féle légcsavarral, propellerrel felszerelt motorcsónakkal versenyzett és ért el 140 km/h-ás sebességet.
AH-4 helikopter

 

1918-ban Asbóth gyárat alapított ELMA (Elsõ Légcsavar Mûvek Albertfalva) néven az általa tervezett légcsavarok sorozatgyártására.
Az elsõ világháború befejezését követõen A.O. Repülõgépgyár néven alakít üzemet, ahol repülõgépek, lég- és hajócsavarok gyártását kezdi meg.

A 20-as évek közepe felé kezdett újra a helikopterekkel foglalkozni, 4 év alatt 4 kölönbözõ helikoptert tervezett és próbált ki.

1928-ban siker koronázta kitartását és saját tervezésû AH-1 névre keresztelt helikoptere szeptember 9-én Hosszú Istvánnal a 'fedélzetén' elemelkedett a földtõl. A szerkezet 120LE-s motorral volt ellátva és két, egyenként 4.35m átmérõjû, egymás fölé helyezett és ellentétes irányba forgó fa-propeller mûködtette. A rugalmas leszállást a gépre szerelt 4 focilabda és autógumi biztosította. A propeller 1100 fordulatot tett meg elõször a földön, majd a gép felszállt, és mintegy 10 méteres magasságban 'lebegett' majdnem tíz percen keresztül. Ezután minden gond nélkül leszállt.
A korai dokumentációknak köszönhetõen nyugtázhatjuk, hogy Asbóth helikoptere volt az elsõ, amely pilótával képes volt felemelkedni és huzamosabb ideig nagy magasságban lebegni.
Az 1930-as évek közepére a további tökéletesítéseknek köszönhetõen a szerkezet már képes volt 30 méter magasságig felemelkedni, illetve mintegy 3.2km-t megtenni körülbelül 19km/h sebességgel.

Fejlesztéseit folytatva elkészítette AH2-es, AH-3-as és AH-4-es stabilabban lebegni képes modeljeit is.

Utolsó helikoptere, az AH-4-es volt az addig valaha épített legtökéletesebb modell, amelyet a függõleges felemelkedésre képes szerkezetek között találhatunk.

 

Az AH 4-es helikopter

Az ellentétes irányú forgást végzõ, közös tengelyû fõrotorokat egy 110LE-s Clerget forgómotor hajtotta. A helikopter összetett csuklós szárnyakkal rendelkezett, melyek a rotorok által keltett lefelé ható légáramlatban voltak elhelyezve. Az AH-4-es modellben egybeötvözött és tökélyre vitt minden addigi technikai fejlesztést. A gép híres volt gyors emelkedésérõl, jó kormányozhatóságáról, stabilitásáról és nem utolsó sorban a leszállás biztosságáról is.

 

Az AH 4-es helikopter teszt

Asbóth a második világháború után abbahagyta a kísérleteit és egy újításokat kivetelezõ vállalat szakértõje lett.
1. AH 4 helikopter
2. PKZ-1 és PKZ-2
 
 
Kapcsolódó linkjeink:
Kármán Tódor
Verancsics Fausztusz

© 2003
Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es színmélységre
van szükség !
Ajánlott felbontás
1024x768 pixel
24bit-es színmélység!


Támogatott
böngészõ típusok:
IE , NS, Mozilla, Opera

Minden jog fenntartva
Horváth & Fellner
© 2003
Asbóth Oszkár indexlap tetejére
Asbóth Oszkár index