Született :
1899 szeptember 29-én
Budapest

Elhunyt :
1985 november 24-én
Buenos Aires
Fontosabb évfordulói:
1939 Párizsba távozik, majd Argentinába
1943 Az elsõ golyóstollak legyártása
   
Argentínában olyan nagy tiszteletet vívott ki magának, hogy az argentín feltalálók napját az Õ születésnapján, szeptember 29-én ünneplik.

A golyóstollal szinte azonosult a neve (angolul biro-pen, franciául biron).
Automatikus sebességváltó autókhoz

 

Kanyargós életpályája kezdetén az orvosi egyetem hallgatója volt, tanulmányait azonban nem fejezte be. Rendkívül széles érdeklõdési körû személyiség volt. Ma akár a végletek emberének is nevezhetnénk: egy ideig a hipnózis foglalkoztatta, késõbb vámügyekkel foglalkozó hivatalnokként tevékenykedett, de nem állt messze tõle az autóversenyzés sem. S ha már erre a területre is elmerészkedett, kidolgozott egy automatikus sebességváltót, amely iránt a General Motors mutatott nagy érdeklõdést.
Bíró egyszer vásárolt egy vörös Bugatti-t, melyben a tengelykapcsolós mechanizmusú sebességváltóval való kapcsolást túl nehézkesnek találta. Ekkor kezdett el elmélkedni a sebességváltás egy automatikus megoldásán.
Egy évnyi kísérletezés után megépítette és szabadalmaztatta automata sebességváltómûvét.

A tömeggyártáshoz azonban nem rendelkezett elegendõ tõkével, így arra az elhatározásra jutott, hogy eladja a szabadalmi jogot. A General Motors egy német leányvállalata kérte arra, hogy mutassa be találmányát Berlinben. Hogy mûve megbízhatóságát növelje, Bíró beépítette azt saját, 350-CC típusú motorbiciklijébe, melyet az Autóklub-nál rendeltetésszerû felszerelésnek nyilváníttatott. Így indult neki az 1000 km-es útnak Berlinbe egy utasával, aki az oldalkocsiban foglalt helyet. Hegyen-völgyön át végül is minden probléma nélkül megérkeztek. Berlinben négy sikeres tesztvezetést hajtott végre. A General Motors mérnökei megegyeztek vele, hogy minden eladott darab után fél %-ot kap a nyereségbõl, és további havi 200 amerikai dollárt öt éven keresztül. Ez utóbbi egy darabig igen jómódú életet biztosított számára, azonban a liszensz jogdíja soha nem került kifizetésre, mivel a gyár a terveket nem felhasználásra, hanem a konkurencia kiiktatása céljából vásárolta meg, így azok egy iktatószekrény mélyére kerültek.

Alkotói kedvét azonban a kudarc nem vette el, 1930-ban olyan mosógépet népszerûsített, amelyhez közönséges konyhai tûzhely szolgáltatta az energiát.
Eredményesen foglalkozott festészettel és szobrászattal is, ezeket a készségeket késõbb feltalálói tevékenységének gyakorlásakor is kamatoztatta.
1. Golyóstoll
2. Automata sebességváltó autókhoz
3. Egyéb szabadalmai
 
 
Kapcsolódó linkjeink:
Parker Pen Company
BIC

© 2003
Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es színmélységre
van szükség !
Ajánlott felbontás
1024x768 pixel
24bit-es színmélység!


Támogatott
böngészõ típusok:
IE , NS, Mozilla, Opera

Minden jog fenntartva
Horváth & Fellner
© 2003
Bíró László indexlap tetejére
Bíró László index