Született :
1551
Sibenik

Elhunyt :
1617 január 20-án
Velence
Fontosabb évfordulói:
1561 Magyarországra kerül
1571 Megnõsül
1576 Veszprémi várkapitány lesz
1576 Velencébe költözik
1598 Csanádi püspökké nevezik ki.
   
Mint öntudatos feltaláló, aki tisztában van találmányainak eredetiségével és hasznosságával, életmûvét igyekezett jogi oltalom alá helyezni és az illetéktelen felhasználóktól megvédeni.

Ennek érdekében Toszkána, Firenze és Siena hercegétõl kiváltságlevelet szerzett.
Machinae Novae - Új gépek

 

Egész életében szembesült mûszaki problémákkal és ezek megoldása során számos új ötlete, találmánya született. Ezek összefoglalását adja az 1616-ban megjelent "Machinae Novae" címû munkája, amellyel beírta nevét a technikatörténetbe.

A könyv hatvannál több találmányt ismertet, közülük mintegy ötvenet rajzban is bemutat. A találmányok témaköre rendkívül változatos, az alkalmazott megoldások zöme példamutatóan jó, napjainkig helytálló.

Érdemes felsorolnunk néhány alkotását: darálók, szélkerekek, ár-apály vízimalom, présgép, többféle hídszerkezet, köztük a lánchíd, ejtõernyõ (a napjainkban használt paplan-ernyõ változat), markoló, kötélfonógép, acél kocsirugó, a súrlódásos kocsifékezési módszer.

A könyv, amelyet valószínûleg Verancsics földije, Bonifatio da Sebeniko illusztrált, ötvenhat szövegesen is ismertetett képet tartalmaz. A mû végén a szerzo hatvannál több találmányát és ötletét nevezi meg.

Rendkívül figyelemreméltó, hogy a találmányok közül milyen sok kifejezetten agrár jellegû és a közlekedéshez kapcsolódó. Ez is tükrözi a szerzõnek a magyar viszonyokhoz, a magyar igényekhez fûzodõ kapcsolatait. Lelkialkatát, békés természetét viszont az jelzi, hogy a kifejezetten hadiipari találmány igen kevés.

Számos újítása nem elõzmény nélküli, de minden megoldása eredeti alkotás. Sok találmánya viszont alapvetõen új gondolat, illetve mûszaki megvalósítás - ide sorolható például darálója, szélkereke, az ár-apály vízimalom, présgép, lánchíd, ejtõernyõ, markoló, kötélfonógép, acél kocsirugó és egy kocsifékezési módszer.

A szerzõben ugyanakkor az egyik elsõ szabványosítót is tisztelhetjük: a mûködési, mûködtetési elvek többcélú felhasználása mellett az alkatrészek, gépelemek és szerkezeti egységek egyszerûsítésére és ismételt alkalmazására is törekedett.

A találmányok témakörök szerint, feltüntetve, hogy az adott területhez hány elgondolás tartozik:

- vízi létesítmények és épületek (5)

- órák (4)

- daráló, szita, hántoló (6)

- szélmalom (6)

- vízimalom (6)

1. Tûzóra
2. Szélmalom
3. Szélturbina
4. Vízimalom
5. Taposómalom
6. Sajtoló
7. Búzamosó
8. Libegõ
9. Ejtõernyõ
10. Markológép
11. Egyéb
 
 
Kapcsolódó linkjeink:
Leonardo Da Vinci

© 2003
Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es színmélységre
van szükség !
Ajánlott felbontás
1024x768 pixel
24bit-es színmélység!


Támogatott
böngészõ típusok:
IE , NS, Mozilla, Opera

Minden jog fenntartva
Horváth & Fellner
© 2003
Verancsics Fausztusz indexlap tetejére
Verancsics Fausztusz index